Nyheter före årsskiftet 2018/2019
Bahjat Mourad, VD för LEBA Ekonomibyrå, intervjuas av tidningen Nyheter. Här följer de sex tips och nyheter som han tycker att företagare bör känna till inför årsskiftet.
Ge inga julgåvor för över 450 kronor
En viktig sak att tänka på inför julen är att inte ge bort julgåvor som kostar över 450 kronor inklusive moms. Kostar julgåvan 451 kronor blir nämligen den som är anställd förmånsbeskattad för hela beloppet då det betraktas som en lön. För att julgåvan ska vara skattefri får kostnaden alltså inte överstiga 450 kronor, och den får inte bestå av kontanter eller presentkort.
Sänkt bolagsskatt från 2019
Just nu är det en bra tid att starta företag, eftersom bolagsskatten snart sänks. Riksdagen beslutade i somras att skatten ska sänkas i två steg, först från 22 till 21,4 procent från och med 1 januari 2019. 2021 sänks den ytterligare ett steg till 20,6 procent.
- Det där tror jag är den bästa nyheten som företagare vill höra, säger Bahjat Mourad.
Samtidigt som bolagsskatten sänks i januari införs också en generell begränsning av ränteavdrag i bolagssektornen enligt en så kallad EBITDA-regel. Det medför ett avdragsutrymme på 30 procent samt en alternativ förenklingsregel där beloppsgränsen sätts till fem miljoner kronor.
Starta bolag före årsskiftet - maximera utdelning
Se till att skaffa företag redan i år för att inte gå miste om möjligheten till att tillgodoräkna sig gränsbeloppet på 171 875 kronor under nästa år. Under detta gränsbelopp beskattas utdelningen bara till 20 procent vilket är betydligt mindre än om man skulle ta ut pengarna i ren lön.
Nya regler för arbetsgivardeklarationer
Från och med januari ska arbetsgivare lämna in en så kallad arbetsgivardeklaration på individnivå till Skatteverket varje månad. Tidigare behövde man bara skicka kontrolluppgifter en gång per år, men nu ska arbetsgivare alltså redovisa utbetalningar och skatteavdrag för sina anställda varje månad. Enligt Bahjat Mourad kommer denna regel att minimera svartarbete.
- Det är bara positivt, skulle jag säga, för att ta bort de här personerna som sysslar med fel saker, säger Bahjat Mourad.
- Om man har haft några lik i garderoben så får man nu tänka om. Men för de som sköter sig kommer det här inte innebära några problem.
Skatteverket siktar in sig på bloggare och influencers
Fenomenet med bloggare och så kallade influencers som tjänar pengar på sitt kändisskap växer och Skatteverket vill förstås att även dessa yrkesgrupper ska göra rätt för sig. På sin hemsida informerar myndigheten om hur man skattar om man till exempel får gratis produkter, donationer och ersättning för annonsutrymme.
Ny spelskatt för den som har spellicens
Från och med 1 januari nästa år behöver den som har spellicens betala en särskild spelskatt. Detta på grund av att det har dykt upp många nya spelbolag på senaste tiden. Spelskatten dras per automatik om man har en spellicens från Lotteriinspektionen, och betalas på mellanskillnaden mellan insatser och utbetalningar (behållningen).